Top
Reiniging
Reiniging

Chlorella, een eencellige alg is één van de oudste vormen van plantaardig leven op aarde. Chlorella is microscopisch klein, 2 tot 8 micron, wat overeenkomt met de grootte van onze rode bloedlichaampjes. Ondanks deze nietigheid bestaat de celwand van de Chlorella-alg uit 3 lagen, waarvan de buitenste buitengewoon sterk is. Dit is vermoedelijk één van de redenen waarom deze alg al zo’n lange tijd stand heeft kunnen houden op aarde. Ook zal zij dat mede te danken hebben aan haar ongekend hoog gehalte aan chlorofyl, waardoor Chlorella door fotosynthese in verhouding 10 x meer kooldioxide kan omzetten in zuurstof dan andere planten.

De celwand van Chlorella bevat ondermeer de volgende stoffen: 27% eiwitten, 9,2% vetstoffen, 15,4% alfacellulose, 31% hemicellulose, 3,3% glucosamine en 5,2% ijzer- en calcium houdende resten. De celwand van Chlorella was lange tijd onverteerbaar voor de mens totdat in de zeventiger jaren het Dyno-Mill-procedé werd uitgevonden. Hierdoor kon de celwand worden gebroken met behoud van de werkzaamheid van alle stoffen.

Gebleken is dat de stoffen die zich in de celwand van de Chlorella bevinden, zich door een natuurlijk fixerend vermogen kunnen binden met zware metalen als lood, kwik en cadmium en zodoende een sterk reinigende werking hebben. De combinatie van deze reinigende stoffen noemt men ook wel de Chlorella Groei Factor (CGF). In een tijd dat in dichtbevolkte, geïndustrialiseerde gebieden lucht en water in toenemende mate met honderden stoffen worden verontreinigd, is dit van niet onbeduidend belang. Weliswaar blijft de verontreiniging meestal binnen de voor elke stof apart gestelde normen en krijgen we waarschijnlijk niet teveel binnen, maar toch, de optelsom.

Daarnaast heeft men berekend dat wij als gevolg van onze voedingsgewoonten dagelijks vele niet van belang zijnde stoffen naar binnen krijgen zoals kleur-, smaak- en zoetstoffen, emulgators en conserveringsmiddelen. Het zelfregelende vermogen van het lichaam is overigens in staat om veel te corrigeren en af te breken, maar dat kost wel veel energie. Het lichaam bevat van nature een afweersysteem die eventuele schadelijke stoffen kan elimineren. Hiervoor heeft het lichaam wel bepaalde vitaminen (anti-oxidanten) in voldoende hoeveelheid nodig zoals o.a. de vitaminen A, C en E.

Samen met de Chlorella Groei Factor zorgen zij ervoor dat Chlorella de inwendige reiniging bevorderen. Chlorella werkt bloedzuiverend, ontslakkend en darmreinigend.

Chlorella maakt de dagelijkse voeding gewoon beter en spijsverteringsproblemen, waarmee veel mensen aanhoudend in meer of mindere mate kampen, kunnen worden voorkomen of verlicht. Dagelijks kunnen daarom bij de 3 maaltijden 2 tabletjes worden ingenomen. Chlorella geeft weer energie en helpt bij een fenomeen als voor- en najaarsmoeheid, het versterkt het afweersysteem, het ondersteunt het herstel na ziekte en het geeft voedselallergieën minder kans. Het hoge gehalte aan chlorofyl zorgt met name voor een gezonde invloed op het behoud of herstel van een gezonde darmflora en levert een grondige bijdrage aan reiniging van het darmkanaal en het lichaam.

Zeker ook vegetariërs kunnen zich met Chlorella dagelijks van voldoende voedingswaarden verzekeren,vooral dankzij de aanwezigheid van het vitamine B-complex, ijzer en het hoge gehalte aan eiwitten.