Top
Aromatherapie


Wat is aromatherapie ?
 

Aromatherapie is zoveel meer dan een trend. Het is een manier om alledaagse kwaaltjes te verhelpen.
Aromatherapie is een echte holistische therapie, die lichaam, hoofd en geest behandelt door het gebruik van etherische oliën die uit planten en kruiden worden gehaald.
.Aromatherapie is hoofdzakelijk gebaseerd op het gebruik van essentiële oliën (gedistilleerd uit bladeren, bloemen, vruchten of andere plantendelen).

De kunst van aromatherapie wortelt in de oudste genezingsmethoden, die al gebruikt werd duizenden jaren geleden, toen men de genezende eigenschappen van planten en kruiden ontdekte. Etherische oliën zijn gebruikt in de hele tijd dateert uit  4500 VC. Van parfums en aroma therapie om te koken en geneeskrachtige doeleinden, etherische oliën zijn gebruikt in alledaagse leven voor eeuwen.
In moderne dagen toont onderzoek aan dat pure etherische oliën kunnen soortgelijke voordelen bieden voor de mens en dieren die ze aan planten geven. 
 

Wat is een etherische olie?
 
Planten bevatten complexe en krachtige stoffen bekend als essentiële oliën. Dit zijn de aromatische vloeistoffen afkomstig van struiken, bloemen, bomen, wortels, en zaden. Deze onderscheidende onderdelen verdedigen planten van insecten, ruw milieu voorwaarden, en ziekte.
 

Essentiële oliën kunnen o.a. oraal (op een neutrale tablet of een klontje suiker), via de huid (massage) of via inhalatie (verstuiven, inhaleren, baden) gebruikt worden.
 

Etherische oliën worden gebruikt in 3 soorten verbruiksartikelen:

- voedsel: natuurlijke smaakversterkers bvb rozemarijn, salie, citroen, venkel,…
- cosmetica en parfums: natuurlijk aroma bvb pepermunt, kamille, roos,…
-  medicijnen: als geneesmiddel bvb eucalyptus, kamfer, benzoë,…
 

Naast het effect dat elke etherische olie heeft op het lichaam, kunnen ze ook voor psychotherapeutische behandelingen ingezet worden. Bij het gebruik van de oliën hetzij in bad, door middel van massage of via inhalatie, beïnvloed het aroma de geest en de psyche.
 

Essentiële oliën bevatten zeer krachtige en actieve bestanddelen. Er moet dus voorzichtig mee omgesprongen worden.